DGN Teknoloji 2000′i Aşkın Yeni Web Sunucusu Hedefliyor

Kuruluşu 2001 yılına dayanan DGN Teknoloji, tasarım hizmetleri vererek başladığı ticaret maratonuna internet teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte veri merkezi hizmetleri ile devam etmekte.
Dgn Teknoloji Kurucusu ve Genel Müdürü Dağhan Uzgur, ülke şartlarına uygun olarak oluşturdukları, bölgenin en büyük ve en üst seviyedeki teknik özelliklere sahip veri merkezinde 2009 yılından bu yana hizmet verdiklerini belirtirken, enerji, iklimlendirme ve yerleşim olarak, hizmet alan müşterilerinin internet ağına hızlı ve sorunsuz erişimini hedeflediklerini söyledi.
Türkiye’de veri merkezi alanında büyük yatırım yaptıklarını ifade eden Uzgur, özellikle son dönemde bulut bilişim teknolojilerinin hayatımızda daha fazla yer alması ile bu sistemlerin fiziksel olarak barındırıldığı veri merkezi ihtiyacının ülkemizde her geçen gün arttığını belirtti.
Yaklaşık 9 milyon dolar maliyetli veri merkezi yatırımı ile Bursa’da faaliyetlerine devam ettiklerini ifade eden Dağhan Uzgur, en yoğun yatırım yapılan alanın ise enerji teknik altyapısı için gerçekleştiğini söyledi. Firma olarak Bursa’daki yatırım ile birlikte tamamen veri merkezi işine yöneldiklerini aktaran Uzgur, Bursa’daki en büyük internet kapasitesine de kendilerinin sahip olduğunu ifade etti. Toplamda 15 kişilik bir ekip ile hizmet verdiklerini söyleyen Uzgur, müşterilerine 24 saat teknik destek hizmeti sunduklarını kaydetti. Uzgur, bilişim alanında sayısal olarak çok fazla insan gücüne ihtiyaç duyulmadığını belirterek, “Genellikle uzaktan çalışma sistemini uyguluyoruz. İnternet teknolojileri de bu konuda bize kolaylık sağlıyor. Bulut bilişim ve sanallaştırmada her şey tamamen kullanıcı tarafından yapılıyor. Makineye dokunmak, disk takmak gibi ihtiyaçlar her geçen gün azalıyor. Operatörlerimiz masasından kalkmadan sunucu hazırlama ve yönetim işlemini çok kısa sürelerde gerçekleştirebiliyor” dedi.

Hedef 2000 web sunucusuna ulaşmak

2005 yılında sadece 10 Mbit internet erişim kapasitesi ile veri merkezi hizmetlerine başladıklarını, 2009 yılında hayata geçen yeni yatırıma geçişte toplam barındırdıkları sunucu sayısının 100, internet erişim kapasitenin ise 150 Mbit seviyelerinde olduğunu anımsatan Uzgur, “Yaptığımız yeni yatırım ile kapasitemizi bir yılın sonunda 1000 Mbit’e çıkardık. İkinci yılın sonunda 2000 Mbit’e, ulaşan kapasitemiz şuan 10.000 Mbit üzerinde. Veri merkezi içinde barındırılan sunucu sayımız ise 1000’i aşmış durumda. Gerçekleşen bu kapasite artışı ile birlikte toplam satış rakamlarımızda artış gösterdi. 3 yılda kapasitenin bu derece artması ülkenin veri merkezi alanına duyulan ihtiyacı ve talebi göstermektedir” ifadelerini kullandı. Kapasite artışının her zaman yeni yatırımları da beraberinde getirdiğini kaydeden Uzgur, “Geçtiğimiz yıl yaklaşık 600 bin dolarlık yeni sunucu alımı ve yaklaşık 200 bin dolarlık da network cihaz yatırımı gerçekleştirdik. 2014 yılı için de yaklaşık 1 milyon dolarlık yeni bir sunucu alımı planlıyoruz. Bu alımlarla ve yeni yatırımlarla veri merkezimize yaklaşık olarak 1000’e yakın son teknoloji sunucu girecek. Ve toplam barındırdığımız sunucu sayısı 2000’i aşmış olacak.” diye konuştu.

Firmalar bulut bilişim ile binlerce insana ulaşıyor

Müşteri portföyünün yüzde 80’inin Bursa dışındaki firmalardan oluştuğunu ve yurtdışı firmalara da hizmet verebildiklerini belirten Uzgur, Türkiye genelinde ise Doğuş Grubu, Power Grup gibi büyük şirketlere ve yerelde de Bursaspor Tv, Olay Tv, Bursagaz, Sönmez AGB Teknoloji, Estetik International gibi pek çok firmaya internet erişimi ve sunucu hizmeti verdiklerini ifade etti. Uzgur, “Hizmet alan şirketlerin internetten izlenen yayınlarının tamamı veri merkezimiz aracılığıyla yapılıyor. Biz de bu yayınların uydudan alınıp, kodlanıp, internet üzerinden izleyicilere, dinleyicilere ulaşmasına kadar, tüm işlemleri buradan yürütüyoruz. Binlerce insan bu yayınları internet üzerinden özgürce takip ediyor” şeklinde konuştu.

“Nitelikli iş gücü ithal edilmeli”

Özellikle veri merkezinin hayat kaynağı elektrik enerjisinde sanayi indiriminin veri merkezleri için uygulanmadığını belirten Uzgur, bir diğer can damarı internet erişimi konusunda da %5 Özel iletişim vergisinin veri merkezlerinin erişim alımlarının da uygulandığını belirtti. Bunun dışında sektörün büyük sıkıntılarından bir diğerinin de eğitilmiş iş gücü olduğunu vurgulayan Uzgur, Türkiye’nin sektörün ihtiyacı olan yetişmiş eleman konusundaki sorununu yurtdışından iş gücü temin etmekle çözebileceğini söyledi. Uzgur, “Önümüzdeki 5-10 yılda sektörümüzle alakalı öğrenciler yetiştirip piyasaya sunmamız mümkün olmayacak gibi görünüyor. Hindistan ve Rusya bizim ihtiyacımızı karşılayabilecek yetenekli iş gücüne sahip. Bu durum Türk firmalarının hem daha fazla iş yapmasını sağlar hem de uluslararası projelere imza atmak için cesaret verir” şeklinde konuştu. Uzgur, sektörde son yıllarda üniversite mezunu personel arayışından da vazgeçildiğini de sözlerine ekledi.

Recommended